maanantai 4. tammikuuta 2016

Vuosi alkoi viistosti sukkia tehden

Niin on taas vuosi kulunut ja edellisestä postauksestakin mennyt aikaa kaaaaauan. Syksyllä tuntui, että koko ajan oli puikot kädessä ja tikuttelin jotain käsityötä, vaan valmista ei tullut kuin viisien vauvasukkien ja yksien aikuisten sukkien verran. Tästä voinee päätellä, etten ole mikään maailman nopein neuloja :)

Tämän vuoden aloitin myös sukkien neulomisella. Vuoden ensimmäisenä käsityönä valmistui itselleni viistosukat.
Malli: Viistosukka (malli Ravelry, löytyy myös suomennettuna)
Lanka: Opal Wunderland ~130g
Puikot: 3mm pyöröt 60cm
Koko: siro 42

Näitä sukkia neuloessa kävi välillä mielessä, että mahtaakohan näistä sukkia tullakaan, sen verran eksoottiselta näytti tuotos aina välillä :)
Sinnikkäästi jatkoin ohjeen noudattamista ja lopputuloksena sain valmiiksi sukat jotka istuvat jalkaan paremmin kuin hyvin (jos vain olisivat piirun verran pienemmät).
Meikäläisellä on iso jalka, eikä vain pituuden puolesta, vaan myös leveyden. Siksi oli hieman arpapeliä neuloa sukat, jotka aloitettiin isovarpaasta ja tehtiin vielä ihan viistoon :)

Hattisto on blogissaan tehnyt silmukkalaskelmia omiin sukkiinsa ja sieltäkin voi kurkkia vinkkejä.
Minä neuloin sukkien osat seuraavasti:
  • Isovarvas osan tein ohjeen mukaan (eli 24s molemmilla puikoilla osion jälkeen).
  • Keskivarvas osiota tein kunnes minulla oli 34s molemmilla puikoilla eli yhteensä 68s. Sirommalle jalalle pienempi määrä silmukoita riittää. Päädyin omaan silmukkamäärään kokeilemalla sukkaa jalkaan tässä vaiheessa. Kun pikkuvarvas oli melkein peitossa, siirryin neulomaan jalkaterää.
  • Jalkaterää tein kaikenkaikkiaan 16 toistoa, mutta hieman turhan isot tuli sukista, uskoisin, että 14 toistoa olisi riittänyt mainiosti (pitää seuraaviin viistosukkiin tehdä vähemmän toistoja).
  • Nilkan sisäpuolen ja mini-kiilan lisäykset tein kuten ohjeessa (eli silmukkamäärä kasvoi 30 silmukalla ja oli osion jälkeen 98s).
  • Kantapään muokkauksessa minulla oli toisen nilkkamerkin ja kantapäämerkin välissä koko ajan 14s.
  • Kantapään yhdistyskierroksen jälkeen sukissa oli (muistaakseni) 40s toisella puikolla ja 36 toisella. Sen mukaan tein mini-kiilan kavennuksia niin kauan, että jäljellä oli 36s molemmilla puikoilla.
  • Sitten viimeiseksi varsi ohjeen mukaan ja avot, sukka oli valmis :)
Nämä eivät takuulla jää ainoiksi viistosukiksi, jotka teen. Mielenkiintoinen malli neuloa, vaikka välillä kävikin mielessä, tuleeko tästä sukkaa ollenkaan :)

2 kommenttia: