lauantai 29. marraskuuta 2014

Marraskalenteri, päivä 29: Avainnauhat

Marraskalenterin toiseksi viimeiseen päivään valitsin avainnauhan. Näitä tarvitsee moni töissä ja nämä ovat nopeita ja helppoja tehdä eri tekniikoilla, voi tehdä metallilenkeillä ja helmillä, voi virkata, neuloa, käpyillä tai vaikka nyplätä, ihan mikä itsestä tuntuu kaikkein luontevimmalta tavalta tehdä :)
Ja varmasti tulevat käyttöön lahjan saajalla :)
Ja kun kaulanauhaan tekee irrotettavan alaosan, voi yläosaa pitää tavallisena kaulakoruna ja alaosaa vain avaimenperänä :)
Tässä idea virkattuun malliin, minulla tosin vain heijastinnauhamitassa, mutta toimisi varmasti myös avainnauhana :)
Tein virkatun version ihan kokeilemalla... Tässä suuntaa antava ohje :)

Tähän tarvitaan ohutta virkkauslankaa (koukku 1 tai 1,25mm) sekä kohtuu isoreikäisiä 8mm halkaisijaltaan olevia lasihelmiä.

Virkkaa halutun mittainen ketjusilmukkanauha (saa olla tarvittua pidempi, koska voit purkaa liian myöhemmin). Pujota helmiä ketjusilmukkanauhaan.

Ensin virkataan ketjusilmukkanauhan yläreuna.
Virkkaa 3 ks ketjusilmukkanauhaan ja tuo yksi helmi kiinni ks:hin.
Virkkaa nyt 5 kjs ja ks helmen toiselle puolelle ketjusilmukkanauhaa. Eli 5 kjs:aa kulkee siis helmen yli.
Virkkaa vielä 3 ks ketjusilmukkanauhaan ja tuo seuraava helmi kiinnin ks:hin. Eli helmien väliin tulee yhteensä 4 ks:aa.
Jatka virkkausta siten, että helmien välissä on aina 4 ks ja helmien yli kulkee 5 kjs.

Kun olet lisännyt nauhaan halutun määrän helmiä, virkkaa vielä 3 ks:aa. Pura tässä vaiheessa liika ketjusilmukkanauha pois, jos on tarvis.

Seuraavaksi virkkaa 8 kjs ja siirry virkkaamaan ketjusilmukkanauhan alareuna samoin kuin yläreuna: 3 ks, *5 kjs, 4 ks helmen toiselle puolelle*. toista *-* viimeiseen helmeen asti. Kerroksen lopussa virkkaa vielä 5 kjs ja viimeisen helmen toiselle puolelle 3 ks, 8 kjs, sulje kerros piilosilmukalla kerroksen ensimmäiseen ks:aan,

Virkkaa toisella kerroksella jokaiseen helmen yli kulkevaan 5 kjs:n kaareen 8 pylvästä. Päissä oleviin 8 kjs:aan virkkaa 10 ks:aa. Sulje kerros piilosilmukalla toisen kerroksen ensimmäiseen pylvääseen. Päättele langat.

1 kommentti: