lauantai 22. marraskuuta 2014

Marraskalenteri, päivä 22: Huopatossut

Kävin syksyllä paikallisen opiston järjestämällä huopatossupajalla tekemässä elämäni ensmäisen kerran saippuahuovutusta ja kuten kurssin nimestä voi päätellä, oli lopputulemana huopatossut :) Sen verran mukavaa puuhaa oli, että eivät varmaan jää viimeisiksi huopatossuiksi, jotka teen. Pukinkonttiin nämä olisi täydellinen lahja, pitää vain saada lestit lainaan jostakin...
Tässä hieman vaihekuvia...
Ensin revittiin villasta kaavan mukaan tarvittavat villapalat 5 cm:n saumavaroin (näyttävät aika epämääräisiltä).
Sitten aloitettiin huovutus pienen pienillä pyörivillä liikkeillä.
Välillä kokeiltiin kaavalla huovutetun alueen kokoa (saumavarat ei saanut missään nimessä kastua) ja yritettiin saada huovutetusta alueesta mahdollisimman tiivis.
Kun alue sitten oli kaavan kokoinen ja tiivis, laitettiin kaava alueen sisään ja käännettiin saumavarat sen päälle.
Sitten toinen villapala tämän päälle ja taas aloitettiin huovutus pienen pienin pyörivin liikkein varoen, ettei saumavarat kastu. Huovutuksessa pidettiin huolta, että pysytään kaavan rajoilla. Sisällä olevan kaavan tunsi hyvin villan läpi, koska kaava oli tehty paksusta muovikalvosta.
Kun toinenkin puoli oli huovutettu tiiviisti, käännettiin kappale ympäri ja taitettiin saumavarat ensimmäisen huovutetun puolen päälle.
Saumavarat huovutettiin kiinni ensimmäiseen puoliskoon varovasti, vieläkin pienemmin pyörivin liikkein kuin aikaisemmin. Kun saumavarat oli huovutettu tiiviiksi, poistettiin kaava tossun sisältä ja käytiin taitekohdat hyvin läpi, jotta nekin tuli kunnolla huovutetuiksi.
Nyt alkoikin sitten mielestäni se rankin vaihe tossun teossa eli tossun kutistaminen. Se tapahtui "leipomalla" huovutettua tossua oikein kunnolla. Tossua pyöriteltiin ja paineltiin ja moukaroitiin ja tuilutettiin oikein kunnolla, jotta se kutistui ja tiivistyi. Välillä annettiin kylmä-kuuma kylpyjä ja taas pyöriteltiin. Kokeiltiin lestin päälle ja jos oli iso, niin jatkettiin pyörittämistä. Kädet ja hartiat oli kovilla...
Kun tossu sitten vihdoinkin oli sopiva (tai edes lähes sopiva) lestin päälle, huuhdeltiin saippua pois tossusta kokonaan. Jos tossu vielä tarvitsi hieman kutistamista jostain kohtaa, niin ei muuta kuin mielenkiintoiset työvälineet käyttöön :)
Siis kumileka ja pyykkilauta. Näillä tossua hangattiin ja moukaroitiin siitä kohtaa, mistä vielä piti hienosäätää, jotta istui hyvin lestin päälle.
Sitten tossu kuivumaan. Vuorokausi lestin kanssa ja sen jälkeen lesti pois ja kuivatettiin, kunnes tossu oli täysin kuiva. Ja sitten toisen tossun tekoon :)
Kuulostaapa työvaiheet monimutkaisilta, mutta uskokaa pois, ei ne ollut sitä :)
Yhden tossun tekoon meni kolmisen tuntia. Ja tossu pitää tehdä valmiiksi yhteen soittoon, jotta villa ei laiskistu, mitä lie tarkoittaa, mutta uskotaan opettajaa :)
Tässä kaikkien kurssilla mukana olleiden tossurivistö. Minä olin kurssin tylsimys, kun jätin hapsut pois tossuista :) Ehkäpä tossuja voisi jotenkin vielä koristella... katsotaan...

2 kommenttia:

  1. Hienot tossut, minä kyllä tykkään ihan pelkistetyistä ilman hapsuja tossuista, ovat jotenkin ajattomammat ja voihan niihin vaikka laittaa 'irtokoristeen' aina tilanteen ja tunnelman mukaan :) Olishan hieno oppia tekemään!

    VastaaPoista
  2. Hienot tossut tuli :) Olisi kiva huovutella tuollein, mutta taitaa olla liian raskasta puuhaa meikäläiselle.

    VastaaPoista