tiistai 8. toukokuuta 2012

Amigurumi vinkki, osa 1: "Pyöreä kappale"

Kun aloittelin amigurumien tekoa, huomasin, että suurin osa ohjeista johti lopputulokseen, jossa pallo ei ollutkaan täysin pyöreä vaan hieman kulmikas. Syy tähän on yksinkertaisesti se, että kerrosten lisäykset osuvat samaan kohtaan aina edellisten kerrosten lisäysten kanssa. Sen sijaan, jos kerrosten lisäykset tekee eri kohtiin vaikka vain joka toisella kerroksella, niin kappale pysyy kutakuinkin pyöreänä ja pallokin näyttää enemmän pallolta.

Kuvassa vasemmanpuoleisen kappaleen kerrosten lisäykset osuvat samalle kohtaa ja kappale muistuttaakin sitten enemmän kuusikulmiota kuin ympyrää. Sen sijaa oikeanpuoleisessa kappaleessa lisäykset on tehty eri kohtiin aina joka toisella kerroksella ja kappaleen muoto on näin melko pyöreä (tai ainakin pyöreämpi).

Se miten silmukoiden lisäykset limitetään eri kohtiin kerroksilla on varsin helppoa. Otetaan esimerkiksi vaikka pallon ohje aikaisemmasta postauksestani.
Nyt kerroksia 4,6 ja 8 muutetaan seuraavalla tavalla:

Kerros 4: ks seuraavaan kahteen silmukkaan, 2 ks seuraavaan silmukkaan. Toista kerros loppuun. (24)
--> 
Kerros 4: ks seuraavaan silmukkaan, *2 ks seuraavaan silmukkaan, ks kahteen seuraavaan silmukkaan*. Toista *-* kunnes jäljellä on yksi silmukka. Tee ks viimeiseen silmukkaan. (24)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Kerros 6: ks seuraavaan neljään silmukkaan, 2 ks seuraavaan silmukkaan. Toista kerros loppuun. (36)
-->
Kerros 6: ks seuraavaan kahteen silmukkaan, *2 ks seuraavaan silmukkaan, ks seuraavaan neljään silmukkaan*. Toista *-* kunnes jäljellä on kaksi silmukkaa. Tee ks kahteen viimeiseen silmukkaan. (36) 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Kerros 8: ks seuraavaan kuuteen silmukkaan, 2 ks seuraavaan silmukkaan. Toista kerros loppuun. (48)
-->
Kerros 8: ks seuraavaan kolmeen silmukkaan, *2 ks seuraavaan silmukkaan, ks seuraavaan kuuteen silmukkaan". Toista *-* kunnes jäljellä on kolme silmukkaa. Tee ks kolmeen viimeiseen silmukkaan. (48)

Samoin pitää muuttaa ne kerrokset, joilla vähennetään silmukoita, eli kerrokset 17, 19 ja 21.

Toki alkuperiselläkin ohjeella saa pallon aikaiseksi, eikä näitä kikkakolmosia välttämättä tarvitsisi tehdä. Mutta jos pitäisi virkata pyöreä kappale, niin silloin tämä vinkki saattaa olla oiva apu, ainakin toivon niin :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti