torstai 28. helmikuuta 2013

Jääveiston SM-kisan satoa

Jääveiston SM-kisat pidettiin helmikuun puolivälin tietämissä Särkänniemessä. Kävimme katsastamassa lopputuotokset noin puolitoista viikkoa kisan jälkeen. Osa oli jo alkanut sulaa auringonpaisteessa, mutta silti veistokset olivat kauniita.
Kuvat olisivat varmasti paljon upeampia pimeällä kuvattuna, mutta toivottavasti näistäkin saa selville veistosten kauneuden :)

Tässä voittaja: "Elämää akvaariossa"
Toinen sija: "Kaikkeutta kanssa"
Kolmas sija: "Juhuuiii"
Tämä oli minun suosikkini: "Kevät"
"Puff"
"Illuusio keväästä"
"Lomalla"
"Jäinen leikki", huomatkaa delfiinin "pallo" :)
 "O-ou"
Lisäksi vajaa viikko sitten yritettiin jäänveiston korkeusennätystä. En kyllä tiedä miten kävi, mutta lopputulos oli huikea. Kuvassa ei näy, mutta koko tuon veistoksen matkalta, alhaalta ylös asti, kiersi delfiinejä, upea :)

tiistai 26. helmikuuta 2013

Mustat varsikkaat

Nämä varsikkaat ovat olleet jo jonkin aikaa valmiina, mutta kuvaaminen vie yllättävän kauan aikaa... Aikaisemmin olen tehnyt harmaat varsikkaat sekä valkoiset varsikkaat, joten nyt oli mustien varsikkaiden vuoro :)
Varsikkaiden tekeminen on kyllä varsin koukuttavaa, ne valmistuvat paljon nopeampaa kuin sukat ja ovat mielestäni muutenkin ihqut :)
Nämä tein mustasta langasta, jonka löysin lankavarastoni kätköistä. Vyöte ei ollut enää tallella, mutta koska en ole aikaisemmin ollut muista kuin Novitan langoista tietoinen, niin se rajaa mahdollisuudeksi Nallen ja 7 Veljestä langan. Langan vahvuudesta veikkaisin, että kyseessä on kuitenkin 7 Veljestä. Käytin varsikkaissa 3,5 millin sukkapuikkoja sekä 3,5 millin virkkuukoukkua.

Vinosuunnikas-varsikkaat
  • Luo 70 silmukkaa.
  • Jaa silmukat sukkapuikoille niin, että jokaisella puikolla on 10 jaollinen määrä silmukoitan, esimerkiksi 20+20+20+10 (tämä helpottaa mallin neulomisessa).
  • Neulo 3+2 joustinneuletta 26 kerrosta.
  • Aloita vinosuunnikkaiden neulominen mallin mukaan. Suunnikkaita tulee leveyssuunnassa yhteensä 7. Neulo vinosuunnikkaita yhteensä 24 kerrosta = 3 mallikertaa.
  • Tämän jälkeen neulo 1 kerros oikein ja vielä 1 kerros nurin. Päättele silmukat löyhästi.
  • Vaihda virkkuukoukkuun. Virkkaa 1 ketjusilmukka ja tämän jälkeen jokaiseen pääteltyyn silmukkaan kiinteäsilmukka = 70 ks. Päätä kerros virkkaamalla piilosilmukka kerroksen alussa tekemääsi ketjusilmukkaan.
  • *Hyppää 1 ks:n yli, tee seuraavaan ks:aan 6 pylvästä, hyppää 2 ks:n yli, virkkaa seuraavaan silmukkaan 1 ps*, toista *-* yhteensä 14 kertaa.
  • Päättele langat.
Vinosuunnikasmalli

sunnuntai 24. helmikuuta 2013

Synttäreiden makeat tarjottavat

Suolaisten tarjottavien lisäksi esikoiden synttäreillä piti tietenkin olla kakku ja muuta makeaa tarjottavaa. Jostain syystä en ottanut kuvia kuin kakusta, mutta laitanpa linkin kuitenkin muiden tarjottavien ohjeisiin...
Kakku oli totaalinen suklaakakku. Ulkonäöltään ei mikään kovin kaunis, mutta maultaan ihan hyvä :)

Suklaakakku
Pohja:
Pohjana Sacher-kakun pohja 
Kostutukseen vaniljamaitoa.

Täyte:
6 dl vispikermaa
~500g pakastemansikoita
5 liivatelehteä
vettä
tomusokeria
1 vaniljatanko 

Kuorrutus:
6 dl vispikermaa
~200 g maitosuklaata (osan voi korvata tummalla suklaalla)
(tomusokeria)

Kakkupohjan voi/kannattaa tehdä täyttämistä edetävänä päivänä.
Valmista täyte. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota vispikermat. Halkaise vaniljatanko ja ota siemenet terävällä veitsellä. Sekoita vaniljansiemenet pieneen tomusokerimäärään ja sekoita kermavaahdon joukkoon. Makusta kerma myös haluamallasi tomusokerimäärällä. Sulata ja soseuta pakastemansikat. Kiehauta pieni tilkka (1-2 rkl) vettä ja lisää liivatteet veteen. Kaada liivateseos varovasti mansikkasoseen joukkoon samalla sekoittaen. Sekoita joukkoon kermavaahto ja lisää tarvittaessa sokeria.
Täytä kakku. Leikkaa kakku kolmeen osaan. Kostuta vaniljasokerilla maustetulla maidolla ja laita väleihin mansikkamoussea. Mansikkamoussea on niin paljon että itsellä sitä jäi vielä aamupalamousseksikin :)
Laita kakku jääkaappiin seuraavaan päivään ja valmista kuorrute. Laita 2 dl kermaa ja paloiteltu suklaa kattilaan ja laita levy miedolle lämmölle. Lämmitä seosta kunnes suklaa sulaa. HUOM! Seos ei saa kiehua tai kerma juoksettuu. Kun suklaa on täysin sulanut, poista kattila liedeltä ja sekoita loput kermat joukkoon. Laita seos jääkaappiin seuraavaan päivään.
Seuraavana päivänä kaada kakku tarjoilualustalle, vaahdota kuorrute ja pursota kuorrute kakulle haluamallasi tavalla :)
Itse lätkäsin kakun päälle vielä suklaalastuja, joita löytyi alennuksella lähikaupasta.
Lisäksi leivoin synttäreille mustikkapiirakan tällä pohjan ohjeella.
Ja toisena synttäriviikonloppuna tein kakuksi appelsiini-valkosuklaajuustokakun Kinuskikissan ohjeella. Päälle en laittanut appelsiinimehuhyydykettä vaan ainoastaan suklaarusinoita :)

Synttäreiden suolaiset tarjottavat

Esikoinen täytti parisen viikkoa sitten 13 ja sitä sitten juhlistettiin kahtena eri viikonloppuna. Perinteiseen tapaan tein makeiden leivonnaisten lisäksi lasten (ja vanhempien) suosikkeja, kinkkupiirakkaa sekä broileripastasalaattia.
Kinkkupiirakka 
Pohja:
1 dl perunahiutalejauhetta (Mielihyvä)
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl sulaa margariinia
1 dl vettä

Täyte:
150 g palvikinkkua
1 paprika
purjosipulia
2 dl ruokakermaa
2 kananmunaa
1 dl juustoraastetta

Sekoita kaikki pohjan ainekset keskenään. Levitä taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
Paloittele täytteen purjosipuli ja kuullota hetken pannulla ja lisää pieneksi paloiteltu paprika joukkoon. Kääntele hetken aikaa, jotta paprika pehmenee. Mausta haluamillasi mausteilla, itse käytin paprikajauhetta, chilijauhetta, mustapippuria sekä hieman suolaa.
Kaada paprika-purjoseos pohjan päälle ja levitä sen päälle pieneksi paloiteltu palvikinkku sekä juustoraaste. Sekoita kerma ja kananmunat keskenään ja kaada piirakan täytteiden päälle.
Paista piirakkaa 200 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.
Broileri-pastasalaatti
600 g hunajamarinoitua broilerisuikaletta
2/3 pss tricolori simpukkapastaa
1 kiinteä kurkku
1 rasia luumutomaatteja
2 paprikaa
viinirypäleitä
~1/2 purkkia Kavlin kevytmajoneesia
~1/2 dl hunaja-sinappisalaattikastiketta

Paista broilerisuikaleet ja anna jäähtyä. Keitä pasta kypsäksi ja huuhtele sitten huolellisesti kylmällä vedellä, jotta pasta ei jatka kypsymistä.
Paloittele vihannekset ja viinirypäleet ja sekoita yhteen broilerinsuikaleiden ja pastan kanssa.
Sekoita majoneesi ja salaattikastike keskenään erillisessä astiassa ja lisää seos sen jälkeen salaatin joukkoon. Sekoita hyvin.

torstai 14. helmikuuta 2013

Hyvää ystävänpäivää

 
Kuinka monta? 
Kuinka monta löytyy maailmasta olkapäätä ja kuinka monta kyynärpäätä?
Kumpia löytyy maailmasta enemmän: niitä joihin nojata vai niitä joita pelätä?
Uskalla laskea olkapäät ja kyynärpäät, omasikin, kumpia löytyy enemmän?
Kunpa maailmassa kerran olisi olkapäitä enemmän kuin kyynärpäitä!
Sitä toivo on, se että silloin tällöin saa nähdä kuinka kyynärpäästä äkkiä kuoriutuu olkapää.

Tommy Tabermann

sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Köynnös-varsikkaat

Jokin aika sitten tein Så Vitt Jag Vet blogin ohjeella sukanvarret. Ihastuin ideaan siinä määrin, että pakko oli tehdä toiset (erilaiset tosin), ja kolmannet on jo puikoilla :)
Mietin, millä nimellä näitä voisi kutsua, kun pelkät sukanvarret kuulostaa niiiin tylsältä. Sitten tuli mieleen, että sitähän löytyy kaikenlaisia kynsikkäitä ja kämmekkäitä, niin voisikohan näiden nimi olla sitten vaikka varsikkaat?
Ideahan näillä on pilkottaa somasti esiin saappaan varsista (ei ehkä kuitenkaan näiden saappaiden)...
Tai miksei sitä voisi kääntää näitä vaikka varren päälle oikein kunnolla (ehkei kuitenkaan edelleenkään näiden saappaiden)...
Minulta ei tosiaan löydy minkäänlaisia varsikkaisiin sopivia saapikkaita :( Pitäisiköhän käydä ostamassa yhdet, vaikka vain varsikkaiden valokuvausta varten... ;)

Varsikkaiden koosta en mene takuuseen. Itselleni nämä on auttamatta liian pienet, on nuo pohkeet sen verran paksut, mutta aikuisen mitoissa olevan teinarin pohkeisiin, nämä olivat sopivan kokoisen :)

Köynnös-varsikkaat


Lanka: Novitan Nalle
Puikot ja virkkuukoikku: 3mm.
  • Luo 72 silmukkaa.
  • Neulo 26 kerrosta 2x2 joustinneuletta.
  • Neulo yksi kerros oikein ja aloita sitten pitsimalli. Pitsimallia tulee yhteensä 9 per kierros.
  • Kun olet neulonut pitsineuletta 24 kerrosta, neulo vielä yksi kerros oikein ja yksi kerros nurin ja päättele sitten silmukat.
  • Vaihda virkkuukoukkuun. Aloita virkkaamalla yksi ketjusilmukka ja sitten kiinteäsilmukka jokaiseen pääteltyyn silmukkaan eli yhteensä 72 kiinteää silmukkaa. Sulje kerros virkkaamalla piilosilmukka kerroksen alussa virkkaamaasi ketjusilmukkaan.
  • Tee lopuksi piparkakkureunus. *Jätä kaksi silmukkaa väliin ja virkkaa kolmanteen silmukkaan 6 pylvästä, jätä kaksi silmukkaa väliin, virkkaa piilosilmukka*, toista *-* 12 kertaa. Sulje kerros piilosilmukalla.
  • Päättele langat ja voilá varsikas on valmis :)
Pitsimalli:
Pitsimalli lähempää ja venytettynä

tiistai 5. helmikuuta 2013

Hyvää Runebergin päivää

Viime vuonna jäi Runebergin tortut tekemättä, mutta eipä jäänyt tänä vuonna :)
Sen pidemmittä puheitta ohjeeseen, joka on otettu kirjasta "Perinnemakuja maakunnista".

Runebergintortut

150 g margariinia
1 dl sokeria
0,5 dl fariinisokeria
2 kananmunaa
1,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl korppujauhoja (laitoin puolet murskattuja Digestive-keksejä)
1,5 dl mantelijauhetta
1,5 tl leivinjauhetta
0,5 dl kermaa

Päälle:
vadelmahilloa
1 dl tomusokeria
1 rkl vettä

Vaahdota margariini ja sokerit. Vatkaa kananmunat joukkoon yksitellen. Sekoita kaikki kuivat ainekset keskenään ja lisää taikinaan yhdessä kerman kanssa.
Laita taikina haluamasi kokoisiin vuokiin. Halutessasi paina taikinaan pieni kuoppa ja laita sinne hieman vadelmahilloa. Peitä hilloa hieman taikinalla ennen uuniin laittoa. Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä.
Sekoita tomusokeri veden kanssa ja tee torttujen päälle ympyröitä. Laita vadelmahilloa ympyröiden keskelle.

Vinkki: Taikina on helppo laittaa vuokiin, kun sen ensin laittaa pakastepussiin, sitten leikkaa pussin kulmaan sopivan kokoisen aukon ja pursottaa taikinan vuokiin.

sunnuntai 3. helmikuuta 2013

Höttöset ja vadelmaleivokset

Yksi lapsuuden muistoistani on mummin tekemät höttöset. Mummilassa odotti usein uunituoreet höttöset ja lasi kylmää maitoa. Ja maistui ne höttöset seuraavana päivänäkin :)
Kun sitten itse olin aikuisiässä, etsin höttösten ohjetta kivien ja kantojen koloista. Ei auttanut google eikä muutkaan hakukoneet, höttösiä ei tuntunut kukaan tuntevan saatikka sitten leipovan :(
Myöhemmin minulle selvisi, että nuo herkut tunnetaan paremmin nimellä kahvikehrät ja sillä kun etsin, niin jo löytyi ohje näihinkin :)

Hieman on hassun näköisiä nämä minun höttöseni, mutta tässä nyt kuitenkin ohjetta :)

Höttöset

150 g margariinia
6 dl vehnäjauhoja
Nypi margariini ja jauhot muruseokseksi.

2 kananmunaa
2 rkl sokeria
Sekoita munat ja sokeri keskenään.

3/4 dl maitoa
50 g hiivaa
Murenna hiiva kylmään maitoon. Sekoita muruseokseen yhdessä kananmunaseoksen kanssa.

Täyte:
100 g margariinia
100 g tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
Vaahdota täytteen ainekset.

Kauli taikina ohueksi levyksi. Levitä täyte levylle ja kääri rullalle. Leikkaa noin 2cm levyisiksi paloiksi. Laita palat paperisiin vuokiin ja kohota liinan alla 1-2 tuntia.

Voitele kananmunalla ja lisää pinnalle raesokeria. Paista 200 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.
---------------------------------------
Lisäksi leivoin uusimmassa Pirkassa olleen ohjeen mukaan ystävänpäiväleivoksia. Nämä olivat mukavan raikkaita :)

perjantai 1. helmikuuta 2013

Toooosi suklaista kakkuva

Tänään oli juhlapäivä töissä... Olen ollut tasan 6 vuotta töissä nykyisessä työpaikassani ja koska tämä suuri päivä sattui olemaan vielä perjantai, niin pitihän sitä leipasta kakku työkavereille perjantaita piristämään. Jos ei hyvällä maullaan niin ainakin hieman pidemmällä kahvipaussilla ;)
Kyseessä on jonkin asteinen Sacher-kakku. Ohje on peräisin kirjasta nimeltä "Herkkujen pikkujättiläinen". Muutin ohjetta sen verran, että käytin 50/50 suhteessa tummaa- ja maitosuklaata. Lisäksi aprikoosimarmeladin sijaan keitin kakun väliin vadelmahillon pakastevadelmista. Täytteen kermamäärääkin lisäsin, mutten riittävästi sillä aika paksua kuorrute oli ja rumasti levittyi kakun päälle. No, sen sai peitettyä aaltoilevilla kuvioilla ja hasselpähkinärouheella ;)

150 g margariinia
170 g tummaa suklaata
1,5 dl sokeria
5 keltuaista
1,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniliinisokeria
5 valkuaista

täyte:
aprikoosimarmeladia
100 g margariinia
1 dl tomusokeria
1 keltuainen
50 g tummaa suklaata

kuorrutus:
noin 0,5 dl kermaa
170 g tummaa suklaata

Sulata rasva ja suklaa esimerkiksi vesihauteessa ja anna jäähtyä. Vatkaa ensin valkuaiset vaahdoksi ja sen jälkeen keltuaiset ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi (nämä siis vatkataan eri astioissa). Lisää keltuais-sokerivaahtoon ensin yhdistetyt kuivat ainekset ja tämän jälkeen suklaa-rasvasula. Sekoita lopuksi varovasti joukkoon valkuaisvaahto. Kaada taikina 24 cm halkaisijaltaan olevaan vuokaan. Paista 175 asteessa vajaa tunti (minulla kakku oli kypsää jo 40 minuutin jälkeen). Anna kakkupohjan jäähtyä.

Valmista täyte. Sulata täytteen suklaa. Vatkaa margariini ja tomusokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon ensin keltuainen ja sitten suklaasula. Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Levitä kakkupohjille ensin aprikoosimarmeladia ja sitten suklaatäytettä. Levitä ohut kerros aprikoosimarmeladia myös kakun pinnalle.

Valmista kuorrutus. Sulata suklaa kerman kanssa esimerkiksi vesihauteessa. Varo ettei seokseen pääse vettä, ettei seos "juoksetu". Lisää kermaa tarvittaessa. Levitä suklaakuorrute kakulle.