tiistai 12. marraskuuta 2013

Marraskalenteri, päivä 12: Punottu pannunalunen

Tänään esittelen teille jotain, mitä ei ole tehty puikoin tai koukulla, mutta joka silti tehdään eräänlaisella langalla. Kyseessä on punottu pannunalunen.
Ohje pannunaluseen löytyy täältä, mutta liekö sitten aivoni olleet nurin vai mikä oli vikana, sillä en mitenkään saanut punontaa aloitettua ohjeessa olevan kaaviokuvan mukaan. Loppuviimeksi oli otettava esiin fanttilankainen versio pannunalusesta ja katsoa miten nuo narut oikein menevät ristiin ja rastiin.

Pannunaluseen tarvitaan 6mm/8mm köyttä tai fanttilankaa. Tärkeää on, etta materiaali kestää kuumuutta. Fanttilankaa/8mm paksua köyttä tarvitaan hieman alle 5 metriä ja 6mm paksua köyttä noin 6 metriä. Lisäksi tarvitaan punonta-alusta, mikäli punonnan haluaa tehdä naulojen/nuppineulojen ympärille. Alustaksi käy esimerkiksi pala routaeristelevyä, tosin siihen ei nauloja kannata laittaa ;)

Aloitin työn ohjeen mukaan piirtämällä paperille 12cm ja 15cm halkaisijaltaan olevat ympyrät. Lisäksi jaoin ympyrät kahdeksaan sektoriin, jotta sain nuppineulat asettumaan suht tasaisin välein ympyröihin.
Ostamassani köysirullassa oli 20 metriä köyttä, enkä halunnut katkaista sitä, kun en tarkalleen tiennyt, miten paljon köyttä yhteen aluseen menee, joten mittasin noin 6 metrin pätkän köyttä ja kiinnitin sen nuppineulalla punonta-alustaan.
Joku voi nyt miettiä, miksi ihmeessä noin tein, enkä vain aloittanut punontaa köyden päällä... Tähän on syynä se, etten halunnut keriä joka langanalituksen kohdalla tuota koko 20 metriä köyttä, jotta sain toisen pään läpi. Joten siksipä päädyin tähän ratkaisuun, mutta tottahan toki tämän voi tehdä toisellakin tavalla :)
Sitten jatketaan vain punomista...
Tässä vaiheessa huomasin, että piru, aloituskohta on ihan väärin, mutta en antanut sen haitata, koska köysi kuitenkin katkaistaan sitten lopussa ja sen voi punoa "oikein" jälkeenpäin.
Tästä jatketaan punomista seuraamalla köyden aikaisempien kierrosten kulkua. 6mm paksulla köydellä tehdään neljä kierrosta ja 8mm paksulla kolme kiellosta. Nuppineulat voi hyvin irroittaa jossakin vaiheessa, jos ne alkavat häiritsemään.
Lopuksi köysi katkaistaan ja kiinnitetään alustan pohjapuolelle. En tiedä vielä miten kiinnitys pitäisi oikeaoppisesti tehdä, mutta käytin siihen kuumaliimaa, koska sen pitäisi kestää hyvin kuumuutta.
Fanttilankaa ei liimata lopussa, vaan langanpäät ommellaan käsin kiinni pannunalusen pohjaan.
Nyt vain pitäisi testata, miten nämä oikeasti kestävät kattilan alla :)

5 kommenttia:

 1. Kiva idea tämäkin - kuten koko marraskalenteri!

  VastaaPoista
 2. Mitä tämä fanttilanka on? Siitä tuli oikein nätti. Köysiversiokin on kiva, mutta enempi tykkään tuosta alemmasta :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Fanttilanka on paksua 100% villalankaa. Sitä saa esimerkiksi täältä: http://www.esito.fi/Fanttilanka

   Poista
 3. Ihana tää marraskalenteri, niin paljon ihania ideoita!

  Mutta tuli tuossa lukiessa mieleen, että kuumaliima ei varsinaisesti kestä kuumaa vaan siis sulaa kuumassa lämpötilassa, eli voi sulaa myös kun pannunalusen päälle laittaa kuuman kattilan tms.

  VastaaPoista