sunnuntai 1. syyskuuta 2013

Klipsulaukku osa 1: Klipsujen valmistelu

Jokin aika sitten sain valmiiksi ensimmäisen klipsulaukkuni. Lupasin laittaa teko-ohjeen blogiini, kun aloitan uuden laukun teon. Tähän piti kulua aikaa tovi jos toinenkin, mutta en malttanut millään olla aloittamatta uuden tekoa jo nyt :)
Tästä siis alkaa klipsulaukun ohjesarja :)

Luonnollisesti laukun teko aloitetaan klipsujen valmistelulla. Valmistelun voi tehdä monella eri tavalla, mutta tässä minun tapani. Valmistelussa käytän lattapihtejä ja pienehköä vasaraa sekä puista alustaa, jonka lommoontuminen ei haittaa.
Sitten vain aloitetaan klipsujen valmistelu.
Ihan ensin poistan klipsuista  niihin usein jääneet pienet metallipalat (ne joilla klipsut on kiinni tölkeissä).
Metalliosan irroitus onnistuu hyvin lattapihdeillä. Pihdeillä otetaan kiinni ylimääräisestä metalliosasta siten, että metalliosa irtoaa mahdollisimman tasaisesti. Sitten klipsua nitkutellaan pihdeissä eestaas, kunnes metallipala on irti.
Irroituksen jälkeen klipsun pitäisi näyttää kutakuinkin tältä.
Minä pesen klipsut tässä vaiheessa, ennen vasarointia. Pesen klipsut miedossa tiskiainevedessä. Laitan isoon tiiviskantiseen astiaan melko lämmintä vettä ja hieman tiskiainetta. Klipsut joukkoon, kansi kiinni ja sitten hölskytetään astiaa kunnolla, jotta klipsut peseytyvät hyvin. Pari huuhtelua perään ja klipsut kuivumaan.
HUOM! Klipsut pitää kuivattaa hyvin ja väljästi, jotta ne eivät menetä kiiltoaan.
Kun klipsut ovat kuivuneet kunnolla, aloitetaan vasarointi. Useimmiten reuna, josta irrotettiin se ylimääräinen metalliosa jää ikävästi törröttämään ylöspäin. Se pitää nyt vasaroida alas. Muutama vasaranisku riittää tähän. Kuvassa on vierekkän vasaroitu ja vasaroimaton klipsu.
Nyt klipsut ovat valmiita virkkaustyöhön. Halutessa voi tietenkin hioa liian rosoisuuden pois klipsusta, mutta itse en laukun klipsuja hionut.

3 kommenttia:

 1. Kansalaisopiston klipsukurssin esitteessä luki, että klipsut pitäs keittää etikkavedessä. Itse tein niin. Ajaus varmaan on, että etikka poistaa hajuja ja tuoksuja tehokkaasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos neuvosta. Pitääpä kokeilla tuota etikkavedessä keittoa.

   Olen tosiaan tähän asti pessyt klipsut melko kuumassa vedessä ja ihan normi tiskiaineella. En ole huomannut että klipsuihin olisi jäänyt hajuja, vaikka kuivumisen jälkeen säilytänkin ne suljetussa astiassa.

   Poista
 2. Miksi nitkutat lenkkiosan irti? Leikkaa päätyleikkureilla tai sivuleikkureilla puolet pois ja taivuta lattapihdeillä nurjalle (pari vasaran iskua jos tarvitsee) Näin tehtynä reunasta ei tule terävä.

  VastaaPoista