keskiviikko 1. toukokuuta 2013

Rai(la)kasta Vappua!

Aamulehdessä oli männä viikolla sitruunaisen lakritsitäytekakun ohje. Vapun kunniaksi leipasin sellaisen, kun ei tuo munkkien paistorasvan katku oikein houkutellut.
Tässä "raadin" mielipide:
Isäntä: "Ei hullumpaa. Saa tehdä toistekin, mut syödään nyt eka tämä loppuun."
Teinari 13-vee: "Ihan hyvää. Voi tehdä toistekin, mut ois kivempi jos tekisit jotain vielä parempaa, kuten esim. porkkanakakkua."
Poika 9-vee: ei edes suostunut maistamaan, kun oli lakritsan makuinen päällinen.
Minä: "Kivan raikas ja lakristikinuski oli heRRRkullista. Lakritsikinuski sopii hyvin yhteen sitruunan kanssa. Lisäksi sitruunakiisseli sopii varmasti moneen muuhunkin käyttöön, sillä voi esimerkiksi korvata ohjeissa kaupan sitruunatahnan, joten tämä ohje kannattaa pitää muistissa. Kaikenkaikkiaan oiva kakku :)"

Tässäpä ohjetta.
Sitruunainen lakritsitäytekakku

Pohja:
4 munaa
1 1/2 dl sokeria
1 1/4 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Sitruunakiisseli:
1 dl sitruunamehua
2 tl sitruunan kuoriraastetta
1 dl sokeria
2 rkl maissitärkkelystä (esim. Maizena)
2 munaa
2 dl kuohukermaa
1 rkl voita

Kostutus:
esim. sitruunalimpsaa

Lakritsikinuski:
1 1/2 dl kuohukermaa
150 g lakritsitoffeeta

Koristeluun marsipaania ja sokerimassaa.

Valmista pohja. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Siivilöi joukkoon keskenään sekoitetut kuivat ainekset. Sekoita kevyesti. Kaada taikina voideltuun n. 24 cm halkaisijaltaan olevaan vuokaan. Paista 180 asteessa noin 30 minuuttia.

Valmista kiisseli.Mittaa kattilaan kaikki muut kiisselin ainekset, paitsi voi. Kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes kiisseli on sakeaa (kiisselistä tulee todella "paksua"). Lisää lopuksi voi. Jäähdytä.

Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan. Kostuta alin kerros ja levitä sille puolet sitruunakiisselistä. Nosta toinen kakkulevy päälle. Kostuta se ja levitä loput kiisselistä sille. Nosta kansilevy kakun päälle. Laita kakku kylmään makustumaan.

Valmista kinuski. Laita kattilaan kerma sekä paloiteltu lakritsitoffee. Kuumenna koko ajan sekoittaen. Keitä viisi minuuttia. Itse jäähdytin kinuskia jonkin aikaa kylmähauteessa ennen kuin levitin sen kakun pinnalle. Näin se ei valunut kakun reunoille niin pahasti.

Levitä kakun reunoille hieman sitruunatahnaa (Lemon curd). Kauli marsipaani ja leikkaa siitä kaksi suikaletta. Painele suikaleet kakun reunoille. Koristele kakku haluamallasi tavalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti