torstai 13. joulukuuta 2012

Miljoona miljoona miljoona ruusua...

...no ei nyt ihan, mutta jokunen kuitenkin...
Sain pari päivää sitten ihme päähänpiston tehdä sytykeruusuja, vaikken niitä koskaan aikaisemmin ole tehnytkään. Ystävälläni sattui olemaan muutama tyhjä kananmunakenno ja sain ne itselleni, joten ei muuta kuin ruusuja vääntämään. Yllä olevassa kuvassa ruusut ovat ennen dippausta. Dippauksessa osa ruusuista koki kovia, mutta ihan kohtuukuntoisia tuli osasta.
Sisko on tehnyt takaruusuja aikaisemmin ja oli hyvänä apuna. Hän väänsii ruusut harmaista kennoista ja minä puhisin vihreiden kennojen kanssa. Yhdestä 10 munan kennosta tuli 6 ruusua.
Takkaruusuja on askarreltu ties kuinka ja monessa blogissa ja useassa on ohjeetkin näihin, mutta laitanpa ohjeen lyhykäisyydessään myös tähän :)

Tarvikkeet:
- tyhjiä kananmunakennoja
- kynttilöitä (jämäpätkät kelpaavat oikein mainiosti)
- kattila + kansi (paloturvallisuuden vuoksi)
- lasipurkki, jonka suuaukko on riittävän suuri ruusun mentäväksi
- pihit

Leikkaa/revi kananmunakennosta pohjakupit irti sekä kennon kannesta 1,5-2 cm leveitä suikaleita.

Rullaa suikaleita tiiviiksi rullaksi ja laita kennon pohjasta leikkaamaasi kuppiin. Itse laitoin vielä pieniä kennon palasia rullan välikköihin peittämään aukkoja.
Sulata kynttilät:
Tähän on annettu useampia ohjeita eri blogeissa, mutta itse tein näin... Laitoin kattilaan vettä ja lasipurkin. Paloittelin kynttilöitä pienemmiksi ja laitoin palat lasipurkkiin. Kuumensin veden lähes kiehuvaksi ja kun kynttilänpätkät alkoivat sulamaan, pienensin tehoa. Kun kynttilät olivat sulaneet kokonaan, sammutin lieden, mutta annoin kattilan olla siinä, jotta steariini pysyi lämpimänä eikä kovettunut. Steariinia pitää/kannattaa olla niin paljon, että ruusu uppoaa siihen kokonaan. Sitten vain dippaamaan ruusuja steariiniin pihtejä apuna käyttäen. Valuta ruusut kunnolla ja laita kuivumaan leivinpaperin päälle. Jotkut dippaavat ruusuja useampaan kertaan, mutta minä dippasin vain kerran, jotta ne syttyisivät paremmin. Mutta tämä on ihan makuasia :)

Täältä löytyy hyvä video sytykeruusujen tekoon.

HUOM!!!
Älä missään nimessä kaada yli jäänyttä steariinia viemäriin, koska se tukkii viemärin jähmettyessään.

1 kommentti:

  1. Vastavierailulla täällä blogissasi! Kivoja juttuja olet tehnyt vaikka ja kuinka!
    Tuollaisia sytykeruusuja olen minäkin tehnyt muutamaan kertaan, ne ovat vaan niin hyviä takan sytyttämisessä!

    VastaaPoista