tiistai 13. marraskuuta 2012

Ekologista sen olla pitää...

Vuosi pari sitten törmäsin netin syövereissä itse tehtyihin tiskirätteihin. Pienen epäluulon saattelemana päätin sitten neuloa sellaisen itsekin ja niinhän siinä kävi, että nyt en suostu käyttämään muita tiskirätteja kuin neulottuja. Ja niitähän löytyy useampi kappale kaapista, vaan ei tarpeeksi :)
Tykkään neulotuista tiskiräteistä senkin vuoksi, että ne voi kätevästi pestä astianpesukoneen lusikkalootassa ja tietenkin vaihtoehtoisesti pyykkikoneessa ihan normi pyykin joukossa.

Etsiskelin internetin syövereistä tiskirättimalleja ja törmäsin tällaiseen tiilikuvioiseen malliin. Tykästyin malliin sen yksinkertaisen toteutuksen ja selkeyden vuoksi, joten ei muuta kuin puikot heilumaan.

Muutin mallia hieman jotta sain siitä mieleisemmän kokoisen. Tein tiskirätin 65 silmukalla ja neuloin molempiin reunoihin yhden reunasilmukan. Laitan tähän käännöksen mallista. Mikäli siitä löytyy jotain ihmeellistä, niin laittakeehan kommenttia, niin korjailen käännöstä sen mukaan :)

Lanka: Hjertegarn Blend Bamboo
Puikot: neulepuikot koko 3,5.

Valmiin tiskirätin koko on noin 24cm x 21cm.

Aloita värillä A. Luo 65 silmukkaa löyhästi.
Krs 1: Neulo helmineuletta.

Krs 2: Neulo kaikki silmukat nurin.

Krs 3: Vaihda väriin B, *neulo 5o, nosta 1s nurin neulomatta*, toista *-* kunnes jäljellä on 5 silmukka ja neulo ne oikein.

Krs 4: *5o, nosta 1s nurin neulomatta langan takaa (ts. lanka kulkee nostetun silmukan etupuolelta taakse)*, toista *-* kunnes jäljellä on 5 silmukkaa ja neulo ne oikein.

Krs 5: 1o, 4n, nosta 1s nurin neulomatta, *5n, nosta 1s nurin neulomatta*, toista *-* kunnes jäljellä on 5 silmukka ja neulo 4n, 1o.

Krs 6: Neulotaan kuten kerros 4.

Krs 7: Vaihda väriin A, neulo kaikki silmukat oikein.

Krs 8: Neulo kaikki silmukat nurin.

Krs 9: Vaihda väriin B, 2o, nosta 1s nurin neulomatta, *5o, nosta 1s nurin neulomatta*, toista *-* kunnes jäljellä on 2 silmukkaa ja neulo ne oikein.

Krs 10: 2o, nosta 1s nurin neulomatta langan takaa, *5o, nosta 1s nurin neulomatta langan takaa*, toista *-* kunnes jäljellä on 2 silmukkaa ja neulo ne oikein.

Krs 11: 1o, 1n, nosta 1s nurin neulomatta, *5n, nosta 1s nurin neulomatta* toista *-* kunnes jäljellä on 2 silmukkaa ja neulo 1n, 1o.

Krs 12: Neulotaan kuten kerros 10.

Toista kerroksia 1-12 vielä 7 kertaa (yhteensä siis 16 "tiilikerrosta"). Neulo vielä yksi kerros helmineuletta värillä A ja päättele silmukat löyhästi. Päättele langat.

Itse tykkään virkata lopetuslangasta ennen päättelyä pienen lenkin tiskirätin kulmaan. Näin rätin saa halutessaan ripustettua vaikka koukkuun.

Tässä vielä lähikuva tiilikuviosta...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti