perjantai 10. elokuuta 2012

Suklaiset macarons-leivokset

Kaapin perukoilla on ollut jo vuosikaudet jäätelökone, joka vihdoin pääsi käyttöön poikani monen viikon kärttämisen jälkeen. Kokeilin tehdä hunajajäätelöä ja koostumus oli mitä parhain, mutta hunajaa lorahti sen verran paljon, että jatketaan harjoituksia ja laitetaan ohjetta sitten joskus, kun kokeilen jäätelön tekoa uudelleen :)

Jäätelön teosta jäi kuitenkin yli kananmunavalkuaisia ja kun kaapista löytyi vielä mantelijauhetta ja tomusokeria, niin ei muuta kuin macarons leivoksia tekemään. Olen tehnyt näitä pikkuherkkuja pari kertaa aiemminkin ja nyt ajattelin kokeilla suklaisia versioita.
Olen aina tehnyt macarons leivokset Ewelyn's Cakeheaven blogissa olevalla ohjeella, joka taas on peräisin Call Me Cupcake blogista. Tässä kuitenkin ohje suklaiseen versioon.

Macarons
110 g kananmunan valkuaista (n. 3 kpl)
4 rkl sokeria
100 g mantelijauhetta
200 g tomusokeria
1 rkl kaakaojauhetta

Sekoita mantelijauhe, tomusokeri sekä kaakaojauhe keskenään. Nämä kannattaa siivilöidä ainakin kertaalleen, jotta seos olisi mahdollisimman "sileää".
Vatkaa valkuaisia kunnes ne alkavat vaahtoutua ja lisää joukkoon sokeri ruokalusikallinen kerrallaan. Vatkaa kunnes vaahto on paksua, kiinteää ja kiiltävää. Sekoita kuivat aineet joukkoon nuolijalla. Älä sekoita liikaa. Taikina on valmista, kun siihen lusikalla vedetty vako umpeutuu noin 10 sekunnissa. Jos näin ei tapahdu, sekoita taikinaa hieman lisää, sillä se löystyttää taikinaa. Toista vakotesti, kunnes taikina on sopivaa.
Laita taikina pursotinpussiin, jossa on iso pyöreä tylla. Pursota leivinpaperilla vuoratulle pellille halkaisijaltaan noin 2cm kokoisia "nappeja". Kopauta peltiä pari kertaa ja jätä napit sitten lepäämään reilu puoleksi tunniksi. Tänä aikana leivosten pinta jähmettyy. Leivokset ovat valmiita uuniin laitettavaksi, kun niiden pinta on jähmettynyt niin, ettei taikina tartu sormeen, kun pintaa koskee.
Paista leivoksia 150 asteisen uunin keskitasolla 10-13 minuuttia. Älä paista liikaa, jottei pinnan väri muutu rumaksi. Anna leivosten jäähtyä ennen täyttämistä.

Täyte:
1 dl kermaa
130 g tummaa suklaata

Lämmitä kerma kattilassa höyryäväksi. Älä lämmitä liian kuumaksi. Ota kattila pois liedeltä ja lisää kerman joukkoon paloiteltu suklaa. Sekoita kunnes seos on tasaista. Voit lämmittää seosta hieman lisää, jotta suklaa sulaa joukkoon tasaisesti. Jäähdytä seos hyvin ennen kuin täytät sillä macarons leivokset..

Itse jäähdytin suklaaseoksen kylmävesihauteessa ja kun seos oli riittävän kylmää, vatkasin sen vaahdoksi.

1 kommentti:

  1. Macaron-leivokset ovat kyllä herkkuja! Ja niitä on myös tosi kivaa tehdä :-)

    VastaaPoista