sunnuntai 12. elokuuta 2012

Kesän ensimmäinen brita

Kesä on jo melkein ohi, mutta sain vasta nyt leivottua kesän ensimmäisen brita kakun. Ihanainen kummipoikani saapui vanhempineen ja sisaruksineen kyläilemään, joten pitihän sitä jotain leipasta. Ja kun pakastimesta löytyi raparpereja, niin asia oli sitä myöten selvä.

Leipomisen lomassa meinasi sattua kunnon keittiökatastrofi. Minulta oli nimittäin leivinjauhe päässyt liki loppumaan ja juuri ja juuri sain britaan tarvittavan määrän kopisteltua purkin pohjalta taikinaan. Miten ihmeessä näinkin paljon leipovalta voi leivinjauho loppua melkein kesken?!?! Ei voi ymmärtää.

Tässäpä ohje Raparperi-britaan

Pohja:
150 g  voita tai leivontamargariinia  
1 1/2 dl  sokeria             
4  kananmunan keltuaista          
2 dl  vehnäjauhoja    
2 tl  leivinjauhetta   
1 1/2 dl  maitoa
                 
Marenki:
kananmunan valkuaista         
2 dl  sokeria

Täyte:
1 l  raparpereja
2,5 dl  sokeria
tilkka vettä
2  liivatelehteä
4 dl  vispikermaa

Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Lisää keltuaiset yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään. Lisää jauhoseos ja maito vuorotellen taikinaan. Levitä taikina ohueksi kerrokseksi uunipellille voidellun leivinpaperin päälle.

Valmista marenki. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen jatkaen vatkaamista, kunnes seos on jäykkää ja kiiltävää. Levitä marenkiseos taikinan päälle. Ripottele marengin päälle, puoliväliin saakka, mantelilastuja.
Paista 175 asteessa 20-25 minuuttia, kunnes marengin pinta on vaaleanruskea.

Valmista täyte. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen vähintään viideksi minuutiksi. Kiehauta raparperit kattilassa, pienessä vesitilkassa yhdessä sokerin kanssa. Ota kattila liedeltä, purista vesi liivatteista ja lisää raparperiseokseen.  Anna jäähtyä. Vaahdota kerma tukevaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon raparperiseos. Mikäli rapaprperiseos on kovin vetistä, siivilöi osa nesteestä pois ennen kermaan lisäämistä.

Kokoa kakku. Leikkaa kakkulevy puoliksi. Päällimmäiseksi kakkulevyksi tulee se, johon olet ripotellut mantelilastut. Laita pohjalevy tarjottimelle ja levitä sille raparperi-kermaseos. Nosta toinen kakkulevy päälle ja ripottele halutessasi pinnalle vielä tomusokeria.

Brita on itsessään niin makeaa, että hieman kirpsakka täyte sopii siihen todella, TODELLA hyvin. Ja maistui tämä jopa kaksivuotiaalle kummipojallenikin :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti