sunnuntai 22. huhtikuuta 2012

Johkunlaista asiaa amigurumeista

Reilu vuosi sitten aloittelin hieman pidemmän tauon jälkeen käsitöiden tekemisen, mutta olen luonteeltani nopeasti kyllästyvää laatua enkä halua tehdä kovin pitkäkestoisia projekteja, niitä kun löytyy kaapista keskeneräisinä ihan liikaa.
Sitten työkaverini puhui omasta amigurumiharrastuksestaan. Ensin koko amigurumi-keskustelu meni yli ymmärryksen, kunnes satuin törmäämään jossakin lehdessä kuvaan amigurumista ja tajusin, että niistähän työkaverini olikin puhunut. Ja siitä se innostus sitten lähti ja pakko sanoa, että amigurumien tekemiseen jää kyllä koukkuun :)
Muun muassa jokunen Hello Kitty on tullut tehtyä ja ne on kyllä NIIN ihquja :)


Se ken ihmettelee, mikä on amigurumi, niin tässä hieman selvennystä.
Wikipediasta kopioitua: "Amigurumi on neulottu tai virkattu pehmoeläin tai muu hahmo. Nimi tulee japaninkielisistä sanoista ami, joka tarkoittaa virkattua tai neulottua ja nuigurumi, joka taas tarkoittaa pehmolelua."

Eli toisin sanoen amigurumit ovat aivan ihania pieniä ökkömötiäisiä, joita yleisimmin tehdään virkkaamalla, mutta siis halutessa myös neulomalla. Kun amigurumeja tekee, kannattaa ehdottomasti valita työhön pienempi virkkuukoukku (tai puikot) kuin mitä langalle on tarkoitettu. Tämä siksi, että työstä on saatava mahdollisimman tiivis, jotta täyte ei paista, tai pahimmassa tapauksessa pursua ulos, silmukoiden välistä.

Sillä ei ole mitään väliä, mitä lankaa amigurumeihin käyttää, pääasia on, että yhteen ökkömötiäiseen käyttää saman vahvuista lankaa kaikkiin osiin. Näin amigurumin osista tulee oikean kokoiset suhteessa toisiinsa. Langaksi kannattaa valita sellainen, jonka värikartta on mahdollisimman laaja. Eri värejä kun tarvitsee melkoisesti sen jälkeen, kun olet ensimmäisen gurumisi tehnyt :) Lisäksi kannattaa huomioida se, että mitä ohuempi lanka, sitä pienempi amigurumista tulee.
Tässä esimerkki siitä miten lanka vaikuttaa amigurumin kokoon. Pienempi pirupahanen on tehty ohuella villasekoitelangalla, koukulla 2,5 ja isompi on tehty melko paksusta akryylilangasta koukulla 3,5.

Itse olen käyttänyt amigurumeissani eniten melko ohutta villasekoitelankaa (50g = n.160m), jossa on 80% villaa ja 20% polyamidia. Tuon vahvuisella langalla olen käyttänyt koon 2,5 virkkuukoukkua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti